20 Haziran 2016 Pazartesi

Cleveland Cavaliers VS Golden State Warriors NBA FINAL 2016

                         Şampiyonluğun Öyküsü

Doğuda Toronto Raptorsa kaptırdığı iki maç dışında rakip tanımayan Cavs özellikle LeBronun 4 numara pozisyonunda oynadığı iç-dış pas akışını idare ettiği dönemde olağanüstü bir üçlük tehtidi oluverdi. OKC sürpriz bir şekilde 3-1 öne geçtiği ve oyun olarak üstünlüğü aldığı seride GSW tam da onlardan beklendiği üzere seriyi 4-3 kazandı ve geçen senenin finali yinelenmiş oldu.


Geçen seneden farklı olarak Love ve Kyrie sağlıklı, LeBron ise çok daha kararlı gözüküyordu. Golden State biraz daha olgunlaşmış, takım oyununu bir sene daha dinamik bir hale getirmişti. Curry NBA tarihinde çok özel 4-5 sezon performansından birine imza attı, kendi üçlük rekorunu farklı bir şekilde geliştirdi ve en önemlisi 96 Chicago takımının galibiyet sayısını geçti.


MAÇ 1


Geçen yıl yoksun kaldığı Love'ın üç sayılık basketiyle başladı seri. Ama Golden State ilk hücumdan itibaren pas trafiğini, paylaşımı ön planda tuttu. Klay ve Stephen'ın bu sezonki en kötü ilk yarılarından biri olmasına rağmen yarıya önde gitti GSW.

Yan parçalar ana dişlilerin önüne geçmişti ve Golden State'i iki senedir özel yapan da tam da buydu.

İkinci yarıda da GSW oyun üstünlüğünü elinde tutsa da Kralın bir ilk maçı daha kaybedecek takati yoktu ve oyuna dört elle sarıldı. Kovalayan taraf maç boyu Cavsti ve üçüncü çeyreğin sonlarında ilk çeyrekten beri ilk kez öne geçti.
Son çeyreğin başında LeBronun olmadığı bölüm Osmanlının Fetret devri gibiydi; başsız kalan Cavs Warriors yedekleriyle başa çıkamıyordu. Barbosa seri boyunca devam edecek nefis katkısına başladı. Ama maça noktayı koyan Shaun Livingston oldu enfes orta mesafe performansıyla ilk maçı getiren isim oldu. Cavs'in direnç üçlükleri çok geç gelince maçı GSW 104-89 kazandı.




Livingston'ın performansından görüntüler



Maç 2


Kazanmak zorunda olan taraf Cavs'ti ve kendini göstermesi gereken Irvingle başladılar. İlk çeyrekte Bogut'un terörize ettiği pota altı Warriors savunması için çok değerliydi.Üçüncü çeyreğe dek ilk maçın bir kopyası oynandı. Kaçan Warriors kovalayan Cavs. İkinci şanslarda refleksleri daha açık olan Warriors farkı koruyordu. Bu maçta da LeBron'un bireysel çabasıyla maça tutunmaya çabaladı Cavs. Son çeyrek ise formaliteydi zaten rüzgarı hatta deyim yerindeyse tüm doğa koşullarını arkasına almıştı GSW ve maçı da 110-77 gibi sarsıcı bir skorla seriyi 2-0 yaptı. 28 sayı atan Draymond maçın en iyisiydi.

Maç 3 (Kırılma)

Irving için de eşik maçıydı. Onun bir süper yıldız olabilmesi adına önemli bir sınavdı bu maç. İlk çeyrek onun istekli oyunu ve Cavs'in cömert olmayan savunmasıyla 33-16 ilk çeyrek skoruyla bitti. İlk iki maçta ikinci çeyrekte LeBronsuz başlayan ve darmadağın olan Lue ders almıştı ve farka rağmen LeBronla devam etti ikinci çeyreğe. Ama Warriors Green ve Barnes'ın sayılarıyla yine molaya zorladı Cavsi. İlk yarı sonlarında rüzgar Ohio tarafından esse de Klay Thompson'ın üçlükleriyle maça bir şekilde tutunuyordu Warriors. Ev sahibi gücünü artırarak sürdürdü üçüncü çeyrekte 70-48lik skorla molaya yolladı Warriorsı.

Maçın hikayesi ise tam olarak bu pozisyondu. 2-0 geriye düşen takımın kralı düştüysek kalkarız dedi



120-90 seri 2-1  LeBRON 32 sayı 11 Ribaund 6 assist 1 adet düşmeli kalkmalı insanüstü alley oop smaç, Kyrie 30 sayı 8 assist, Jr Smith 20 sayı... Love'dan yoksun oynadıkları maçtan galibiyetle ayrıldılar.


Maç 4

Birbirlerini sınadıkları 3 maç geride kalmış artık oyuncular birbirlerini ve ne yapabileceklerini öğrenmişlerdi. Finalin en dengeli maçı oldu.



Cavs'e karşı kısa beşle hareketli hücum eden Warriors'ın savunmada ikinci şans vermesi ise zaafıydı. Kral zaafları affetmez.

Ancak Cavs esas beşindeyken 5 dk kala üst üste ikinci şans sayılarıyla bir anda öne fırladı Golden State. Curry seri boyunca onu MVP yapan oyundan fersah fersah uzaktı ilk kez bu maç 1 dk kala yaptıklarıyla maçı takımına getirdi ve seri 3-1 oldu. 38 sayıyla MVP, MVP gibi oynadı.


Konferans finalinde psikolojik üstünlük rakipteyken seriyi 4-3 kazanan Golden State geçen sene finallerde yendiği Cleveland karşısında 3-1i buldu ve dönülmez noktaya getirdi seriyi( Yoksa getiremedi mi?)


MAÇ 5 YENİ BİR HİKAYE

Draymond Green OKC serisinde agresifliği cezasız kalmıştı ama Finalde bir maç cezanın affı yoktu. Bu maçtaki yokluğu bir seriye mal olacaktı...

Yine de seride oyun ve psikolojik üstünlük bariz bir şekilde Golden State'deydi ve evinde oynuyordu. 

                           Şampiyonluk yakın Oracle ARENAYI yakın


Cleveland'ın sezon içinde giydiği onlarca formadan biri de siyah yarım kollu formaydı.  LeBRON'un sezon içinde bu formada hiç rahat edemediği, Superman fiziğinin onu bu sıkı formada özellikle pazu ve omuzlarından dolayı şutunu engellediği için kollarını keserek gevşettiğine şahit olduk. Seriye tutunmaları ve 7. maçta da giyecekleri; Cleveland'ın makus talihini değiştireceği forma bu olacaktı...

Elenme maçlarında LeBronun nasıl yükseldiğine hepimiz yakından şahidizdir. Bu maç da onun kariyeri için en şanlı günlerin ilki olacaktı.
 Green'siz başladılar ama görüntü GSW için şampiyonluk kokuyordu. Kan kokusuna yaklaşan köpek balığı gibi avına sokulmanın planları içindeydi GSW ilk 4 dk'yı 9-3 geçti.

                                                               






                                            Livingston'ın posteri

5. MAÇIN 2. ÇEYREĞİ NBA FİNALLERİNDE ÇOK ÖZEL ANLARDAN BİR YER ALDI. KARŞILIKLI BASKETLER BASKETBOLUN GELDİĞİ NOKTAYI VE OYUNUN BUGÜNKÜ HIZINI ÖZETLEDİ.



İlk yarının yıldızı Klay Thompson şampiyonluğu bu maçta almak zorunda olduklarının bilincindeydi. Son çeyrek de direncini sürdürdü GSW fakat bugün sahnede Kyrie Irving vardı. Klay Thompson'ın hatasız savunmasına karşın bulduğu üst üste kalp kıran şutlar CAVS'e maçı getirdi.

 
                                               Kyrie Irving'in tarihe geçen performansı
LeBron 41 sayı 16 ribaund 7 assist
Irving 17/24 isabet, 5/7 üçlükle 41 sayı 6 assistle Tarih sayfalarında kendilerine nadide bir yer ayırdı.


MAÇ 6 :  BİTTİ DEMEDEN BİTMEZ!


Draymond Green'siz oynadıkları maçta şampiyonluğu evlerinde alma fırsatını kaçıran GSW bir de Bogut'u kaybetti. Yıldızlaşan isimlerin içinde Bogut geri planda kalan bir figür de olsa içerde müthiş caydırıcı bir savunmacı ve savunma sertliği için müthiş bir karakter. Onsuz oynayacakları 6. maçta Draymond'un 5 numarada oynadığı 4 kısalı sistemle başladı GSW. Cavs seyirci desteğiyle tokat gibi başladı;
8-0lık seri ve etten duvar savunma. Bütün sezon rakiplerine kök söktüren sanki onlar değilmiş gibi çeyrek sonuna kadar tek hanede kaldı GSW. Basketbolu unutmuş gibiydiler. Cavs baskılı savunma yaptı yapmasına ama tanıdığımız Warriors bunu bir şekilde çözerdi. Çözemedi. Tıkanıklığa kimse çare olamadı. İlk çeyrek dramatik bir skorlar sonuçlandı 31-13! İkinci çeyrekte Curry'nin üst üste isabetleriyle başlayan Gsw toparlanmak için bir adım attı.

              

Bu sene Cavs'in en büyük kazanımı Kyrie'idi elbette ama benchten gelenler de sürpriz katkı verdi özellikle 5-6-7. maçlarda. Sezonda biten maçlarda görmeye alıştığımız Danthay Jones, Mo Williams bile momentumu Cavs'e çeviren etkiler yarattı. Dallevedovadan vazgeçilmesi fikrimce çok isabetliydi, ne kadar iyi savunmacı olsa da Cavs onun oynadığı bölümde hücumda hem atmaya çekindiği hem atamadığı şutlar yüzünden tıkanıyordu. Frye'ı son maçlarda görmedik ama Playoff genelinde Love'dan verim alamadığı dönemlerde Cavs'e çok büyük katkıları oldu deneyimli oyuncunun.

                                                              '' BU MAÇ BİZİM! ''



Klay Thompson'ın 3. çeyrekteki direnişi ise alkışı sonuna kadar hakediyordu. OKC serisinde de onun kararlılığı ve umutsuzluğa kapılmayışı seriye tutunmalarında etkili olmuştu.


Klay Thompson'ın 3. çeyrekteki direnişi ise alkışı sonuna kadar hakediyordu. OKC serisinde de onun kararlılığı ve umutsuzluğa kapılmayışı etkili olmuştu. Son çeyreğe girilirken hala şampiyonluk adına umudu vardı Warriors'ın.



                                        Seri 3-1 olduğundan beri maçta 0 mimik, mahkeme duvarı suratla işine odaklanan LeBron Curry'nin fake'i sonrası yaptığı blokla da yine mesajını vermiş oldu.



LeBron'nun GSW'li oyuncuların nasıl aklına girdiğini ve onları kışkırttığı gördük. Bu da sakin görmeye alıştığımız Curry'nin patlama anıydı. Hakemler 6. maçta hakikaten düdükleri çalmakta fazla cömertti. Final sertliğini gözardı etmediler. Curry de sakınamadı kendini ve ilk çeyrekten itibaren Kevin Love'la beraber faul problemiyle oynadılar. Bu pozisyon da bloğun etkisini görüyoruz, baskı sonrasında hakemler bunu faul olarak değerlendiriyor ve Curry 6 faulle oyun dışı kalıyor. Çok sinirlenen Curry dişliğini seyirciye fırlatıyor, bu da bir teknik faul sebebi olabilirdi; çalınan saçma faullere saydılar heralde :) Maçın son anlarında da zaten sızıntı yapmaya hazır nükleer reaktör Draymond'un da kanına giriyor LeBron ama takım arkadaşları onu sakinleştiriyor ve seri 3-3
LeBron'un kariyeri adına altın sayfa tam da bu maçtı. 41 sayı 8 ribaund 4 top çalma 3 blok 11 assist!



                                                           MAÇ 7

Seri 3-1'ken LeBron'la ilgili eleştiriler başlamıştı. Kevin Love'ın beklentilerin altında olması, Kyrie Irvingin bir süper yıldız olup olmaması tartışma konusuydu.



Seri eşitlendi ama oyun üstünlüğü Cavs'e dönmüştü. 3-1 olurken 7. maçın konuşulacağı hiç düşünülmemişti. LeBron'la ilgili eleştiriler akabinde başlamıştı. Kevin Love'ın beklentilerin altında olması, Kyrie Irvingin bir süper yıldız olup olmaması tartışma konusuydu. Yan parçaların kalitesi sorgulanıyordu. Ama onlar bunu ilk iki turda olduğu gibi aştılar, herkes üzerine düşeni yaptı, Son bir görev kalmıştı bu şehrin spordaki makus talihi yenmek.
                Yenildikleri maçlarda kendine güveni yerlerde sürünen Harrison Barnes üçlükle başladı seyirciler çılgına döndü; Curry'nin atacağı herhangi bir şuttan daha değerliydi o an için.
İkinci çeyrekte 7. maça yakışır anlardan çok fazla şey izledik. Draymond Green'in inanılmaz şut ritmi bulması, katkısı sınırlı Iman Shumpert'ın üçlük basket faulü, ardından ona cevap veren Curry'nin akrobatik turniesi ve basket faulü. GSW Yarı sonunda Barbosa ve Iguodalanın basketleriyle 49-42 önde gitti soyunma odasına...
İkinci yarı tempo yine tavan  yaparak başladı.

Son 5 dk her sayının değerli olduğuna yine şahit olduk.İki takımın da hücumlardan boş döndüğü anda Lebron Ezeliye üçlükte faul yaptırdı ardından 3 sayılık isabeti de buldu ve esas bitirici darbeye bir adım kalmıştı...

1:30 kala öne geçme fırsatını hızlı hücumda yakaladı Currynin pasında Iguodala ama seri boyunca tüm istatistiklerde lider olan LeBron James NBA Playoff tarihine geçecek bir blok yaptı hem de ne blok! Gandalf oldu adeta 'burdan geçemezsin ' dedi Iggy'ye... Playoff tarihinde T. Prince'ın R. Miller'a koyduğu bloğun yanında yer alacak bir savunma hareketi olarak kazındı akıllara.





Kyrie Irving de son sözü söyledi; bu muhteşem sonun üstüne noktayı koymak isten Curry şansını fazla zorladı ve GSW için sezonun sonu gelmiş oldu.

 6. maç performansı ve 7. maçta şampiyonluk onun için ne kadar değerli gördük gözyaşlarında.


Maçın son 4 dk'sında sayı atamayan GSW 3 maç üst üste kaybetti ve şampiyonluğun ellerinden gitmesine mani olamadı. LeBron ise geçen sene ki muhteşem oyununu sürdürdü ve hatta kariyerinin zirvesine ulaştı. 6. maç performansı ve 7. maçta şampiyonluk onun için ne kadar değerli gördük gözyaşlarında. Bu koca adam ne olursa olsun 6 senedir final oynuyor; Kyrie Irving o şutu sokamasaydı LeBron yine final kaybetmiş olacaktı, yine 'Loser' diye alay konusu olacaktı. 7. maç tam da buydu, tek pozisyon kazananı belirliyor ve bu iki takım 7 maç boyunca birbirlerine aynı sayıyı attılar Irving dengeleri bozdu ve Kral kulübüne ilk şampiyonluğunu getirdi.
Bir zamanlar şampiyon olmak için transfer olunca formasını yakanlar belki de izleyenler arasındaydı kimbilir


 Kyrie Irvingin maçı getiren sayısı... Kyrie maçın son anlarında ''mamba mantalitesi''ne büründüğünü söyledi basın toplantısında ve bu sezon basketbolu bırakan Kobe'ye de selam yollamış oldu.
Rekorlara şahit olduğumuz bir NBA sezonu son buldu, 73 galibiyet alan takım GSW Konferans finalinde 3-1 geriden gelip Finale kapak attı, 3-1 öne geçti ama sonunu getiremedi. Klay ve Curry toplam 12/36 isabetle 31 sayı buldu, GSW adına parantez açmamız gereken isim Draymond Green'di.
11/15 isabet 6/8 üçlük 15 ribaund 9 assistle 32 sayı buldu ve yenilmesine rağmen LeBronu tebrik edenlerden biri de oydu.
                                         Dünya şu gariplerin hatrına dönüyor...
                    Yeteneğinden kimsenin şüphesinin olmadığı ama odaklanma ve istikrar sorunu olan Jr Smith  şampiyonluk gözyaşı döktü...

 KRAL KRALLIĞINI TAÇLANDIRDI...

                                                          -SON-