17 Kasım 2016 Perşembe

NBA'de uzunların üçlük sevdası

Yüksek tempo, alan paylaşımına verilen değerin artması oyuncu ve mevki tanımlarını genişletti. Artık pozisyonlarında yapılması beklenen işler oyuncular için yeterli görülmüyor, oyuncular da rekabet ortamında öne çıkmak için seçeneklerini olabildiğince büyütmeye uğraşıyor. Uzunların içeriye gömülü oynadıkları dönemler çok da mazi sayılmaz. Artık sahadaki oyunculardan herhangi birinin şut tehdidi olmaması lüksü pek yok. Birkaç sene öncesine kadar üç sayı tehdidi olan uzunlar bir elin parmaklarını geçmezdi. Geçen sezondan beri zaten yapabildikleri onca katkı yokmuş gibi üçlük tehdidini de ekleyen uzunlar oyunun hareketliliğini iyice yükseltiyor.

Marc Gasol dün gece oynanan maçta 5te 4 üçlük isabetiyle oynadı ve son attığı üçlük Memphis Grizzlies'e maçı getirdi. Üçlük konusunda abisi Pau'nun izinden gittiğini gösteriyor hatta yüzde olarak ondan daha verimli.
Marc Gasol 2008-2016 arasında 66 üçlük deneyip yalnızca 12 isabet bulmuş. 8 sezonun toplamında 12 üçlük isabeti bulan Gasol bu sezon 10 maçta 16 üçlük isabeti buldu. (16/40 %40)






NBA'in şu an kadro olarak en zayıf ekibi Brooklyn Nets'de belki de tek değerli oyuncu diyebileceğimiz Brook Lopez 2008den bu yana NBAde toplam 3 üçlük isabeti ve felaket bir yüzdeyle (yüzde bile sayılmaz %0.97 3/31) oynamış. Ruhunu şeytana satıp karşılığında üçlük atabilmeyi dilemiş olacak ki bu sezon 16 üçlük isabeti buldu Lopez. Onu dışarda görmeye alışık olmayan rakipleri nerde olduğunu idrak edip el kaldırmaya fırsat bulamadan şutu göndermiş oluyor Lopez.



Spurs'ün yıldızı LaMarcus Aldridge şimdiye dek yayın gerisinden %25le şut atarken bu sezon %54'le yayın gerisinde terör estiriyor.

Demarcus Cousins geçen sezon bulduğu 70 üçlüğü büyük ihtimalle geçecek bu sezon; şu anda maç başına en az 1 üçlük atıyor.


Nowitzkinin ilk yıllarını anımsatan fiziğiyle Kristaps Porzingis çaylak sezonunda Knicks'in geleceği adına umut yeşermesinin tek sebebiydi. Bu sezon iddialı bir kadroyla pek de bekledikleri ritmi bulamadılar ama Porzingis istikrarını sürdürüyor. Zaten 2.21 olması rakiplerinin yüreğine korku saldığı yetmezmiş gibi bir de yayın dışında onu savunmak zorunda olmaları yıpratıcı bir faktör. Maç başına 2.5 üçlük isabeti buluyor dev pivot.

Geçen sezon toplam 30 üçlük bulan Karl Anthony Towns bu sezon maç başına 1.6 isabet buluyor ve bunu %37 ile yapıyor.


2014 draftından beri çeşitli sakatlık sorunlarından ötürü forma giyemeyen Joel Embiid fırtına gibi başladı sezona. Seçildiğinde üçlük tehdidi değildi ama geçen zamanda çalışacak bolca vakti olmuş anlaşılan. %50 ile üçlük buluyor çaylak oyuncu.



NBA’de uzunların yarattığı dış sayı tehdidi bu oyunu şüphesiz daha keyifli hale getiriyor…


http://nbagunlukleri.com/2016/11/uzunlarin-ucluk-sevdasi.html