20 Kasım 2016 Pazar

NBA'de MVP yarışı

Geçen sezon Golden State Warriors'ın basketbol tarihini değiştiren sezon başarısında en önemli pay sahibi şüphesiz Stephen Curry'ye aitti. Bireysel etki anlamında 2-3 oyuncuyla mukayese edebileceğimiz bir sezon yaşadı Curry. 73-9'luk galibiyet oranı oy birliğiyle seçilen ilk MVP olmasında en önemli etkendi.

2016 yazında salary cap'in beklenenden fazla genişlemesi GSW'ın Kevin Durant'i alabilecek boşluğu yaratmasını sağladı. Bu durum Halley kuyruklu yıldızının görülme olasılığıyla kıyaslayabileceğimiz ender bir olay. En değerli oyuncu ödülünün iki önemli adayının aynı takımda olması elbette ikisi açısından da olumsuz bir etken. Stephen Curry geçen sezon oy birliğiyle MVP seçilen ilk oyuncu oldu NBA'de. En değerli oyuncu ödülünü 3 kez üst üste kazanan 3 oyuncu var; Bill Russell, Larry Bird ve Wilt Chamberlain. Ancak Currynin bu 3 efsane isime katılması şimdilik uzak bir ihtimal görünüyor ; bu sezon Kevin Durant'le beraber oynamaları birbirlerinden oy çalacakları anlamını taşıyor.
Skor anlamında ikisi de umduklarını buluyor ilk 13 maç itibariyle. Kevin Durant 27.9 , Stephen Curry 26.4 sayı ortlamalarıyla mücadele ediyor.

Bireysel başarı anlamında şu an en göz kamaştırıcı isim açık ara Russell Westbrook. Kevin Durant'in takımdan ayrılışı da onu kamçılayan ve sorumluluklarını arttıran önemli bir durum. OKC'nin hazırlık maçlarından itibaren gördüğümüz eksikleri halen devam ediyor. Westbrook dışında yaratıclığına güvenilebilecek 2. bir isim çıkmıyor takımda. Westbrook'un oynadığı süre içinde adeta kendini parçalaması izleyici açısından fantastik bir gösteri, ancak 82 maçlık serüvende sürdürülebilir değil. OKC ilk 4 maçı kazanırken Westbrook için tarihi bir sezon olacağı görülüyordu. Neredeyse tüm istatistiklerde takımın lideri konumunda Westbrook. Ancak takımın geri kalanında fazladan bir çaba gelmediğinde kaybetmeleri kaçınılmaz oluyor.
Westbrook'un maç başına yaktığı kalori hesaplansa muhtemelen bir olimpiyat koşucusu ile kıyaslanır.
31.7 sayı ile ligin 2.si , 10.1 asist ile ligin 2.si ve en acayibi 9.6 ribaund ile ligin uzunları arasında 15. sırada yer alıyor. Bu insanlık dışı istatistikleri takımını batıda 4. sırada tutuyor. OKC Russell dışında bir güvenilir el daha bulabilirse Westbrook'u MVP yarışında iddialı bir yerde konumlandırır.



Tim Duncan'ın emekliliğiyle Spurs'ün yeni lideri konumuna gelen Kawhi Leonard sezon başı itibariyle MVP'lik iddiasında iddialı bir konumda. Spurs şu anda batıda 3. ve bunun en önemli sebebi Kawhi Leonard. 24.8 sayı 6.2 ribaund ve 2.4 top çalma (ligde 3.) ile takımının konumuna bağlı olarak iddiasını sürdürebilecek mi göreceğiz.

Los Angeles Clippers şu an iddialı takımlar arasında çekirdeği yıllardır değişmeyen takımlardan biri. Geçen sezon sakatlık sorunları Clippers'ı epey baltalamıştı. Bu sezona sağlıklı ve mücadeleye hazır bir şekilde giriş yaptılar. Griffin- Paul ikilisi zaten yıllardır izlemekten en keyif aldığımız koalisyonlardandı. İçerde Deandre Jordan'ın savunmadaki caydırıcılığı ve hücumdaki bitiriciliği, JJ Redick'in özellikle şu ara müthiş formda oluşu ve üçlük tehdidi , Jamal Crawford gibi kenardan gelen bir skorer bu takımı iddialı yapıyor. Chris Paul'ün kendi istatistiklerini takip eden bir oyuncu olmadığını her zaman takımın ihtiyacı olan şeyi yapmaya hazır bir lider olduğunu zaten biliyoruz. Bu sezon takımın sezon sonu konumuna bağlı olarak MVP adayları içinde olabileceği görülüyor. Paul bu yarışta en son 2008'de Kobe Bryant MVP olurken 2. sırada yer almıştı. 17.9 sayı 8.6 asist ve 3 top çalma(lig lideri) ile oynuyor deneyimli oyun kurucu. Griffin'den de bahsetmezsek olmaz 21.6 sayı 9.4 ribaund ve 4.2 asistle takım arkadaşı Paul gibi yarışın içinde.

En güçlü adaylardan James Harden'a geçelim .Mike D'Antoni'nin sistemi ona çok yaradı. Aslında o şu an bariz bir biçimde oyun kurucu görevini üstleniyor. Sayı krallığında zaten hep iddialıydı şimdi bu yetmezmiş gibi asistte de açık ara lig lideri. 28.7 sayı 7.8 ribaund ve 12.5 asist ortalamasıyla ortalığı birbirine katıyor ve bu istatistikleri Westbrook gibi kendini parçalayarak değil son derece ekonomik bir çabayla yapıyor. Takımının sezon sonu konumu en çok onu ilgilendiriyor en değerli oyuncu yarışında.

LeBron James sezon içinde düşük vitesin, rölantinin ağababası. Takımı ona ne zaman ihtiyaç duyarsa o zaman sahneye çıkıyor ve topu yönlendiriyor. 4 kez en değerli oyuncu seçilen 'Kral' çok kafaya takmasa da 23.2 sayı 8.4 ribaund ve en önemlisi 9 asist ortalamasını ekonomik modundayken yapıyor. Doğuda zaten en iddialı takım olduğunu söylememize gerek yok, Kral hala yarışın içinde.

DeMar DeRozan 33 sayı ortalaması ile sayı krallığında sürpriz bir isim olarak hala zirvede . Takımının doğudaki konumu onu bu yarışta konumlandırabilir.

Sezona müthiş girişi Anthony Davis'i bu yarışa dahil etti. 31.7 sayı 9.7 ribaund ve 3 blok ortalamalarıyla rakiplerinin yüreğine korku salsa da takımının batıda son sıralarda olması onun iddiasını zorlaştırıyor.

Bakalım maçlar oynandıkça tablo nasıl değişecek...
http://nbagunlukleri.com/2016/11/nbade-mvp-yarisi.html