29 Mayıs 2017 Pazartesi

Kobe Bryant & Michael Jordan

Y jenerasyonunun kahramanı, basketbol fenomeni ve belki de spor ilahı. Michael Jordan lige adım attığından beri hiç bir şey eskisi gibi olmadı. Boston Celtics hanedanlığı, Lakers Showtime basketbolu, Detroit’in kötü çocukları ve en önemlisi majesteleri… Kariyerinin ilk yıllarında bireysel etkisiyle üstünlüğünü ligin efsanelerine kanıksattı.


Jordan kendinden önceki efsane isimlere kısa sürede en iyinin kim olduğunu kanıksattı.
Ardından 91-93 arasında 3 kez üst üste şampiyonluk yaşadı. 1994 sezonunda basketbolu bıraktığını açıkladı ve beyzbol kariyerine odaklandı. Basketbolda oluşturduğu efsane imajı bu sporda gösteremedi ve 1995’te yeniden Chicago Bulls’a döndü. Onu efsane haline getiren 23 numaralı forma emekli edilmişti bu yüzden beyzbol takımı Birmingham Barons’da giydiği 45 numarayla basketbola geri döndü.



45 NUMARALI JORDAN


Basketbola dönüşü Chicago Bulls’la yine 3 kez şampiyonluk yaşaması anlamını taşıyordu.

(1997 NBA Finali 5. maçında Jordan hasta olmasına rağmen takımına maçı getirmişti )

1998’de 6. şampiyonluğunu yaşadı. 1999’da efsane chicago kadrosu artık dağılıyordu. NBA’de yaşanan lokavt devam ederken Jordan tekrar basketbolu bıraktığını açıkladı.


(Majestelerinin kariyerinin en görkemli anı)
2001-2003 arasında Washington Wizards’ta yine onu izleme şansını yaşadık ve ardından bir dönem kapandı.
                                           (Jordan’ın son all star maçı)

Ardından yeni yetme bir çocuk çıkageldi. Liseden NBA’e adım atanlar arasında çok göze batıyordu. Jordan’ın hanedanlığı sürerken onla göz göze gelmekten çekinmek diye bir olgu vardı. Ama bu çocuk bu durumdan haberdar değildi ve umursamıyordu da. Kobe’nin Jordan’a benzerliği ilk yıllarda oyun stili ve kazanma hırsından ibaretti. Kariyer gidişatları apayarı ilerlemişti.

Kobe kariyerinin başında dönemin ve belki de tüm zamanların en dominant oyuncusu Shaquille O’Neal ile birlikte 3 yüzük kazandı. Jordan ile yollarının bir kesişimi de Phil Jackson, Tex Winter ikilisiydi. Tex Winter, o meşhur üçgen hücumu icat eden adamdı, Phil Jackson da bunu en iyi uygulayan ve bu sayede Jordan’la 6 şampiyonluk yaşayan koçtu. Kobe-Shaq ikilisiyle 2000’li yıllara damga vurdular. Ama Kobe’nin baskın karakteri, Shaq’ın gayricddi tavırları ve Phil Jackson’ın bu ikiliyi idare edemeyişi bir dönemi noktaladı. Esas Kobe Bryant kozadan çıkıyordu.
Kobe MJ'ın son All Star maçında trash talk yapıyor.

(2003 All Star maçında Kobe ve Michael )
Jordan’ın ilk yılları bireysel başarılar getirirken şampiyonluk yaşayamamıştı, Kobe tam tersi ilk yıllarında 3 şampiyonluk yaşadı. Ardından sancılı dönemlerde takımını playoff yarışına sokma gayreti onu bizim tanıdığımız efsane imajına dönüştürdü.
Kobe 2006da Raptors potasına 81 attıktan sonra MJ ‘ben savunsaydım bir şekilde durdururdum, buna izin vermezdim’ demişti. Kobe’nin, katıldıldığı talk show programında buna cevabı tatmin ediciydi. ‘Son karşılaşmamızda ona karşı ilk yarıda 42 attım ‘.
Bu maç bir bayrak koşusunda bayrağın diğer üyeye teslimi gibiydi. 
Kobe ve Michael aynı boydalar, kariyer gelişimleri birbirine oldukça benziyor.Gençken ikisi de atletik özellikleri ön planda guard’lardı.Yaş aldıkça alçak post’da, ayak oyunlarında ve onlara özgü fade away’lerinde (geriye çekilerek atışlarda) üstünleştiler.Jordan ortalama olarak maç başına daha fazla şut kullanıyordu.Kobe Bryant Jordan’a kıyasla daha iyi bir üçlükçü. Jordan Kobe’ye nazaran geniş omuzlu, kolları ve elleri daha büyük bir oyuncuydu ve fizik gücünü daha çok kullanırdı.Kobe ise savunmaları çabukluk ve kıvraklığıyla alt etti.


(Kobe’nin NBA’de tüm zamanların en çok sayı atanlar listesinde Jordan’ı geride bıraktığı an)

İkisi NBA tarihinin en iyi skorer guard’ları. Ancak gözardı etmeyelim ki ikisi de müthiş savunmacılardı. MJ 1988'de yılın savunmacısı ödülünü alırken, Kobe Bryant yılın savunma beşine en çok seçilen oyunculardan biri.

Jordan'ın kariyer sayı rekoru
                                         
                                           Kobe'nin 81 sayılık maçı



                                        Kara Mamba ve Majestelerinin birbirlerine olan benzerliği
Bu oyuna olan tutkuları ve kazanma hırsları onları diğer efsaneler arasında ayrı bir yere koyuyor.
İkisinin de yeri basketbolseverler için ayrı…

NBA ŞAMPİYONLUK YÜZÜKLERİ

NBA şampiyonlarının yüzükleri...


MJ ile 2. kez 3peat yapan Bulls'un 1996 şampiyonluk yüzüğü.


1997




MJ'in son ve en ikonik şampiyonluğu.



Tim Duncan-Popovich efsanesinin doğuşu 1999!



Tarihin en dominant uzunu Shaq rakiplerini ezip geçerken, Kobe Bryant efsanesi henüz başlıyordu. Bu ikili Phil Jackson ve Tex Winter'ın üçgen hücumuyla ligi uzun süre altüst etti.
                                           2000
                                           2001

2002



2003 NBA Finali 6. maçında Tim Duncan'ın 21 sayı 20 ribaund 10 asist ve 8 blok yaptığını söylememiz yeterli.


Shaq-Malone-Kobe-Payton'a sahip Lakers'ı ezip geçen, son 30 yılın süper yıldızsız şampiyon olan tek takımı 2004 Detroit.

7. maça taşınan efsane bir Final 2005!

Dallas Mavericks 2-0 öne geçtiğinde hiç kimse Dwayne Wade'in süper güçleri olduğunu bilmiyordu.O bu şampiyonluğun mimarıydı. 


Aralarında en Finale benzemeyen Final. Spurs hanedanlığını en üstün Şampiyonluğu. 2007


O muhteşem kariyerinin zirve dönemini yaşayan ve sonunda MVP olan Kobe Bryant'a karşı yıllardır başarıya aç yeni kurulmuş ama şampiyonluğa ant içmiş bir ekip. Garnett'le bir anda çehresi değişen, Ray Allen, Paul Pierce etrafında kurulmuş, Rondo'sundan Eddie House'una, P.J. Brown'undan, Sam Cassell'ine efsane bir kadronun yüzükleri.




2008'deki hayal kırıklığından sonra kadrosunu güçlendiren, özellikle bench'ten gelen oyuncuların enerjisiyle şaha kalkan, pota altında 2 devi ve Kobe Bryant'ıyla LOS ANGELES LAKERS. 2010'da muhteşem finalde 2008'in intikamı da alınmış oldu.

2. turda son şampiyonu süpürerek gelen finalde de geriye düştüğünde Nowitzki ile ayağa kalkan ve Wade-LeBron-Bosh üçlüsünü şampiyonluktan eden Dallas Mavericks.


Wade-LeBron-Bosh'la gelen üst üste 4 final ve 2 şampiyonluk. 2013'te Ray Allen, Mike Miller-Shane Battier'i de es geçmeyelim...



 Wade-LeBron ikilisini ayrılığa sürükleyen şampiyonluk hatırası. Kawhi Leonard'ın doğuşu.




Yeni bir hanedanlık doğdu. 30 küsur yıl şampiyonluk iddiasından uzaktılar ama geri döndüler.



2017 NBA Finalinde de izleyeceğimiz Golden State-Cleveland rekabetinin 2. perdesi.
2015'te GSW CAVS karşısında kazandı. 2016'da da 3-1 öne geçmişti ama kazanmak kral ve arkadaşlarına nasip oldu. Kral hanedanlığına ilk şampiyonluğunu yaşattı. İşte bu şampiyonluğun yüzüğü.




2017 NBA Finallerinde 3. kez karşılaşan Cleveland Cavaliers ve Golden State Warriors! Önceki Finalde 3-1’den kaybeden Warriors basketbol tarihinin gördüğü en amansız takımlar intikamını aldı. Dün gece oynanan Rockets maçından önce yapılan seramonide Warriors oyuncuları yüzüklerine kavuştu…