14 Nisan 2017 Cuma

2016-2017 NBA Sezonu Rekorları



Öncelikle rekorlarlarla dolu, efsane bir normal sezon izlediğimizi belirtmek istiyorum. Oyun temposunun artması ve maç başına denenen şut sayısındaki artışın istatistikleri ayyuka çıkardığı bir gerçek. Bu sezon olanlara şöyle bir göz atalım...




Bir maçta en çok üçlük isabeti 


Curry'nin bu rekoru geçeceğine ve geliştireceğine herkes emindi. 157 normal sezon, toplamda 196 maç en az 1 üçlük isabetiyle oynayan Stephen Curry'nin Los Angeles'ta basireti bağlandı ve 0/10 üçlük attı. 2 gün sonra bunun telafisini Pelicans maçında yaptı ve 13 üçlük isabeti bularak NBA rekorunu kırdı.



Son 2 sezonun finalisti Cavs ve GSW noel maçında karşılaştı ve muhteşem maçta muhteşem bir geri dönüşe imza atan Cleveland maçı Kyrie Irving'in basketiyle kazandı.

Tim Duncan'ın vedası




NBA renkli karakterini kaybetti

Uzun süredir NBA takipçilerinin dikkatini çeken, takım elbiseleriyle hayatımıza renk katan saha kenarı muhabiri Craig Sager hayatını kaybetti. Sager birkaç senedir kanserle mücadele ediyordu. NBA unutulmayacak renkli bir kişiliği kaybetmiş oldu.


Larry Nance Jr'ın olağanüstü smacı

                                                  Russell Westbrook- Kevin Durant rekabeti


Geçen sezon büyük çekişmeye sahne olan ve konferans finalinde 7. maça taşınan bu rekabette Durant'in en büyük rakibe dahil oluşu OKC-GSW çatışmasını iyice alevlendirmişti. Sezon maçlarını büyük heyecanla bekledik ve 3 maç geride kaldı. 3 maçı da Golden State büyük üstünlünlükle ve skor avantajıyla kazandı. Shaq-Kobe ikilisi 2004'te Shaq'ın Miami saflarına katılmasıyla NBA için bulunmaz bir rekabet fırsatı yaratmıştı. Noel maçlarını özellikle bu rekabete ayırıyorlardı. Westbrook, Durant'in gidişiyle iyiden iyiye bir yaratığa dönüştü, Oscar Robertson'dan beri ilk kez bir oyuncu triple double ortalamayla oynuyor ve triple double yapmadığını gördüğümüzde şaşırır duruma getirdi bizi.


Durant OKC'ye karşı 3 maçta 61 şut kullandı ve 40 isabet buldu. 37.6 sayı , 9.3 ribaund ortalamayla sezonun çok üstünde bir istatistik tutturdu. Bunun yanı sıra %62.5 gibi muazzam bir üçlük isabet oranı yakaladı. Bu eşleşmeye daha duygusal bakan ve haksızlığa uğradığını düşünenler tarafından da desteklenen Westbrook 31.3 sayı, 10.6 ribaund ve 10.3 asist ortalmasıyla sezon geneline uygun maçlar çıkardı. 64 saha içi denemede 26 isabet buldu ve sezon yüzdesinin altında kaldı. Westbrook Sezon genelinde %42 saha içi ve %34 üç sayı isabeti ile hücum ederken GSW karşısında %40.6 saha içi %30 üç sayı kullandı. Durant'e karşı ilk karşılaşmada olumsuz tepkiler yükseldi Chesapeake Energy Arena'da ancak yine sevinen taraf GSW oldu. Bu rekabetten daha çok ekmek çıkar ama OKC'nin hedefini yükseltmesi için bu maçlardan dersler çıkarması şart...

https://alihanolcar.blogspot.com.tr/2017/02/durant-v-westbrook-rekabetin-safag.html



James Harden'ın tarihi performansı 


Klay 33te 21 saha içi 14te 8 üç sayı ve 11de 10 serbest atış oranlarıyla tarihi bir oyun çıkardı.
Klay Thompson böylece Kobe Bryant ile birlikte 3 çeyrekte 60 sayı bulan 2. isim oldu. Kobe Bryant 20 Aralık 2005te Dallas Mavericks karşısında 62 sayıyı 3 çeyrekte atmıştı.

NBA ALL STAR SAYI REKORU 



All STAR Skor rekoru Batı 192- Doğu 182 

Anthony Davis 52 sayı









Golden State'in 50 sayılık çeyreği



15 senesini Boston Celtics'te geçirmiş olan Paul Pierce'ın Celtics taraftarına vedası...








Russell Westbrook'un 57 sayılık Orlando Performansı





Wizards- Cavs maçı


Kawhi Leonard'ın Yükselişi
2014 NBA Finalleri en genç MVP'si bu sezon SPURS'te Tim Duncan'ın emekli olmasının ardından alfa statüsünü hakkıyla üstlendi. Takımını Warriors'ın ardından batıda 2. sırada konumlandırdı. 2 kez yılın savunmacısı seçilen Leonard bu sezon takımın hücum yükünü de sırtladı. 25.5 sayı 5.8 ribaund ortalamaları ve %48.5 saha içi isabetiyle %38 üç sayı isabetiyle mücadele etti.


2016-2017 En çok atılan sayı


Devin Booker 70 



Henüz 20 yaşında olan bu çocuk NBA tarihinde bir maçta en çok sayı üretenler listesine girdi.


Detroit Pistons'ın The Palace'a vedası



117 triple double yapıldı. Birden fazla kez yapanların listesi şu şekilde

Russell Westbrook 42

James Harden      22

LeBron James      13

Nicola Jokic       6

Draymond Green     5

Elfrid Payton      5

Julius Randle      3

G.Antetokounmpo   2

Marc Gasol         2

Jimmy Butler       2

DeMarcus Cousins   2


<strong>Westbrook 2016-17 sezonunu  Oscar Robertson'dan beri ilk kez bir sezonu triple double ortalamayla tamamladı. Bir sezonda en çok triple double yapma rekorunu da eline geçirdi.





Giannis Antetokounmpo istatistik liderleri sıralamasının tamamında (sayı, ribaund, asist, top çalma ve blok) ilk 20 içinde yer aldı. Aynı zamanda takımında da liderdi.




Sezonun en iyi crossover'ları

Sezonun enleri


Sayı Kralı
Russell Westbrook 2558 sayı (31.6 )

Ribuand 
Hassan Whiteside 14.1

Asist 
James Harden 11.2

Top Çalma 
Draymond Green 2.3

Blok 
Rudy Gobert 2.66

Top Kaybı 
James Harden 5.8

Maç başına süre

LeBron James 37.8 
(kendisinin 32 yaşında olduğunu hatırlatmakta yarar var)

Saha içi yüzdesi
Deandre Jordan %71.3 (247 smaç)

Serbest atış yüzdesi
C.J. McCollum 91.2

Üçlük yüzdesi
Kyle Korver 45.1

En çok double double
James Harden 63

En çok triple double 
Russell Westbrook 42


http://nbagunlukleri.com/category/alihan-olcar


Uzunların Üçlük Sevdası

                                 Uzunların Üçlük Sevdası

Yüksek tempo ve alan paylaşımı oyuncu-mevki tanımlarını genişletti. Artık pozisyonlarında yapılması beklenen işler oyuncular için yeterli görülmüyor, oyuncular da rekabet ortamında öne çıkmak için seçeneklerini olabildiğince büyütmeye uğraşıyor. Uzunların içeriye gömülü oynadıkları dönemler çok da mazi sayılmaz. Ancak artık sahadaki oyunculardan herhangi birinin şut tehdidi olmaması lüksü yok. Birkaç sene öncesine kadar üç sayı tehdidi olan uzunlar bir elin parmaklarını geçmezdi.Devir değişti. Geçen sezondan beri zaten yapabildikleri onca katkı yokmuş gibi üçlük tehdidini de ekleyen uzunlar oyunun hareketliliğini iyice yükseltiyor.







Brook Lopez: Nets takımının tek değerli oyuncusu. Şu anki yüksek tempoda, hareketliliğinin de düşük olduğunu düşündüğümüzde Lopez değerinin altında bir konumda. Ama o 30 dakika civarı oynadığı 75 maç içinde onu çok etkili hale getiren bir silah geliştirdi. Maç başına 1,8 üç sayı isabetiyle boş bırakmaya gelmeyecek bir yüzde yakaladı (34.7).




Al Horford: Önceki 8 sezonunda toplam 109 isabeti olan Horford, ben bu işte iyiyim devam edeyim dedi ve maç başı denemelerini 3.6'ya çıkardı. 66 maçta 86 kez hedefi vurdu.

Pau Gasol: İspanyolların medar-ı iftiharı. Kusursuza yakın orta mesafesi, ayaklarını kullanımı ve bir guardmış gibi oyunu okumasıyla zaten diğer uzunlardan eksiği yok fazlası vardı. 2001'den bu sezona kadar oynadığı 1055 maçta 249 üçlük denemiş ve vasatın altında diyebileceğimiz bir yüzde yakalamıştı. Lakers günlerinde köşelerden yakaladı mı affetmediğini, milli takımda bulduğu her fırsatta rakiplerin canını yaktığına şahit olmuşuzdur yayın gerisinden. Bu sezon ise hiç de mütevazi olmayan %54 üç sayı isabetiyle maç başına en az 1 üçlük yolladı.

Marc Gasol: Gasol biraderlerin bu sezon üç sayı tehdidi azımsanmayacak bir etken. Marc 2008'den bu yana yalnızca 66 üçlük denemişti. Bu sezon çıtayı biraz yükseltti.Maç başına 3.6 üç sayı denemesinden 1.4 isabet çıkaran Gasol %38.8 ile mücadele etti.


Karl-Anthony Towns: Draft, içinde piyango unsuru da olan bir şey. Bir kulübün kaderini değiştirebilecek oyuncular 10 yılda 1 geliyor. Towns onlardan biri. Uzun jenerasyonunun en heyecan verici isimlerinden biri. Towns her şeyi yapabildiği yetmiyormuş gibi yayın gerisinden de %36.7 ile maç başına 1.2 üçlük buldu bu sezon.
Kristaps Porzingis: 'O' eğer potansiyeline ulaşırsa yapabileceklerinin sınırı yok. 2.20 boyunda, şut atabiliyor, ilk adımı hızlı, driplingiyle içeri girebilir ve boyalı alandakileri poster etmeye hazır Unicorn. Bir de maç başına 1.7 üç sayı atması gibi ufak bir ayrıntı var. Bu sezon oynadığı 66 maçta 112 üç sayı isabeti buldu Porzingis. 
DeMarcus Cousins: Anthony Davis ile beraber şu an en iyi 2 potaaltı oyuncusundan biri. Onun karşısında uzununuzun önlemleri kısıtlı. Geçen sene maç başına 1 üçlük isabeti bulan Cousins vanaları açtı ve oynadığı 72 maçta 131 üç sayılık isabet buldu.
Joel Embiid: 2014 draftının 3. sıra seçimi anca oynama şansı bulabildi. Hamlığını çabuk attı eğer sezona devam edebilse sanki oynadığı ilk sezon değilmiş gibi MVP yarışına dahil olacakmış gibi heyecan yarattı. Renkli kişiliğiyle sıradışı bir karakter olacağını söylememize gerek bile yok. Oynadığı 31 maçta 36 üçlük buldu ve bu adam NBA'deki en devasa fiziklerden birine sahip. 

Bakalım NBA Playoff'larında uzunlar yayın gerisinden neler yapacak. NBA’de uzunların yarattığı dış sayı tehdidi bu oyunu şüphesiz daha keyifli hale getiriyor…