9 Mart 2017 Perşembe

NBA'de Yılın Çaylağı

2016 Draft sınıfı pek de parlak olmayan bir oyuncu havuzuydu. Bu sezon aslen 2014 draftının 3 numarası <strong>Joel Embiid</strong> ön plandaydı. Çeşitli sakatlıklar sonucunda ancak bu sezon parkelere adım atan potaaltı oyuncusu hem renkli kişiliği hem 76ers taraftarına umut vermesi açısından yıldız olma potansiyelini gösterdi. Hem tanking hem Joel'in sakatlık riski sebebiyle çok fazla maçta dinlendirildi ama adı yine de All Star'da anıldı ve önümüzdeki yıllarda yer almaması için hiçbir sebep yok. Zayıf draftın en büyük kazancı oldu ve oynadığı 31 maçta 20.2 sayı, 7.8 ribaund, %78 serbest atış, %46 saha içi ve %36.7 üç sayı yüzdeleriyle bu yılın en büyük çıkışını yaptı.
<strong>Ancak sezonun geri kalanında oynamayacağı haberi gelince şimdiye dek çok da ön plana çıkmamış isimler yılın çaylağı yarışına dahil oldu</strong>.


Anadolu Efes'te izlediğimiz ve yine 76ers'ın aslında rotasyon olarak kullanmak istediği <strong>Dario Saric</strong> Embiid'in yokluğunda yılın çaylağına adaylardan biri. Aslında bu sezonun en çok beklenen genç yeteneği Ben Simmons'ın sezon öncesinde sakatlanması ve riske etmemek adına gelecek sezon oynayacağının açıklanması Saric açısından büyük bir fırsat doğurdu. Son 10 maçta 18.1 sayı 9.1 ribaund ve 4.3 asist ortalamalarıyla sıçrama yaptıysa da sezon genelinde %40 civarında saha içi yüzdeyle oynadı. Şimdiye dek 63 maçta 11.6 sayı, 6.3 ribaund ortalamaları yakaladı.



<strong>Malcolm Brogdon</strong> Jason Kidd tornasından geçiyor, bu onun için meşakkatli bir süreç oldu. Sezon başında şampiyon takımın yedek guard'ı Matthew Dellavedova'yı ilk beş görüyorduk. Aslında sadece Bucks'ın saha içi oyun kurucusu Giannis Antetokounmpo'ydu, Dellavedova topu karşı sahaya getirmekle ve ceza şutları ile görevliydi. Ama bu konuda istenileni veremedi ve çaylak Brogdon için fırsat doğdu. Şimdilik Saric'in arkasında görünüyor yılın çaylağı adaylığında ama son 5 maçta %50 ile üç sayı atıyor ve All Star arasından beri %46 ile hücum ediyor. <strong>Saha içi isabetinde uzun çaylakaların arkasından 5. sırada olması onun için büyük bir artı ve asist konusunda da zirvede.</strong>


Malcolm Brogdon'ın en çok ses getiren anı

<strong>
Marquese Chriss</strong>
Çeşitli kategorilerde çaylak sınıfının en formda ismi. Son 10 maçta 10.8 sayı ve 47.7 saha içi isabetiyle oynuyor. All Star arasından beri %56 saha içi yüzdesiyle mücadele ediyor. Celtics'e karşı oynadığı maçta 5 blok yaparak Joel Embiid'e ortak oldu. Daha önce 2002'de Amare Stoudemire çaylak sezonunda bu rakama ulaşmıştı.



<strong>Buddy Hield</strong>
Sezon öncesinde Kobe ile antrenman yapma şansına nail olmuş bir genç. Sezona çok iyi girmişti, ilk 6 maçta %53 isabetle oynuyordu ancak sezon genelinde %40.6'da kaldı. Cousins takasıyla Sacramento'ya giden çaylak oyuncu %48 gibi harika bir üç sayı yüzdesi yakaladı. Sezon genelinde de yayın gerisinden %38 ile hedefi vuruyor.



<strong>Willy Hernangomez</strong> NYK'un durulmayan gündeminde olumlu bir biçimde ön plana çıkan yegane şey! Aldığı kısıtlı sürelere rağmen nasıl bir ribaund canavarı olduğunu gösterdi. Çaylaklara arasında Saric'den sonra ikinci en iyi ribaundcu ve bitiriş yüzdesi açısından dikkat çekici bir oyuncu.

<strong>Jaylen Brown</strong> . Büyük takımda oynamanın güçlüğünü yaşıyor. Beklenti de vardı ancak sezonun ilk bölümünde kısıtlı dakikalar aldı. All Star arasıyla birlikte ortalama 26 dk süre aldığı maçlarda 12.4 sayı, %55 saha içi, %47 üç sayı yüzdesiyle bir çıkış yakaladı.

<strong>Isaıah Whitehead </strong>çaylak sınıfı arasında sayı, asist, blok ve dakika ortalamalarında ilk 10'da. Özellikle asist kategorisinde 3. sırada olması onun için önemli. Ligin en kötü takımını şahlandırmak istiyorlarsa geleceğe yatırım guard'dan başlamalı; öyle de olmuş!

<strong>Brandon Ingram </strong> yeniden yapılanması bir türlü bitmeyen Lakers'ın umut bağladığı bir başka genç yıldız adayı. Sezon <strong>yine</strong> iyi gitmeyince rotasyon yine genç oyuncuların deneyim kazanması şekline büründü. İnce fiziği, uzun kolları ve atletizminin önünde şimdilik bir handikap ama aşılamayacak bir durum değil. Kendisinin sürelerini işgal eden Lou Williams Rockets'a, Deng de bench'e gidince rolü artmaya başladı. Son 10 maçta ilk beşe yerleşince  9.6 sayı %44 yüzdeyle mücadele etti. Saha içi yüzdesi bu sezon için düşük kaldı (%37), ancak sayıda 8. , ribaundda 4. , asistte 10. ve blokta 8. sırada.