7 Şubat 2018 Çarşamba

Neredeyse Gerçekleşecek 5 Büyük Takas!




Perşembe günü, lig genelinde yöneticiler telefonlarında olacaklar ve umutsuzca kendi kulüplerini iddialı hale getirecek veya onları gelecek için hazırlayabilecek hareketleri tamamlamaya çalışacaklar. Birçok kulüp takas zamanı sona erene dek uğraşacaklar.  NBA takas tarihi bir rekor kırdı. DeAndre Jordan veya Tyreke Evans için takas söylentileri önümüzdeki birkaç gün sezonun kalanına göre daha sessiz olabilir.


Pistons 2004'te  Rasheed Wallace'ın 'Top Yalan Söylemez' tavrını şampiyonluğa kadar sürdürdü. 2011'de Knicks Carmeloyu, Celtics Isaiah'ı evine getirdi.
Ancak her büyük takas gerçekleşmedi, tamamlanamayan bir düzinesi de var. Geçtiğimiz 10 yıl boyunca  bir avuç geçmişi değiştiren takaslar vardı ki komisyon masasına asla girmedi. (ya da bir şekilde onay almadı)


Kobe Orta Batıya


Son 20 yıldaki Lakers basketbolunu Kobe Bryant'tan ayırmak zor. Beş şampiyonluk kazandı, 18 All-Star maçı yaptı ve çoğu oyuncu hayal edebileceğinden daha fazla övgü topladı. Ancak Tinseltown'da(Hollywood) her şey hoş değildi. 2004 NBA Finalini kaybetmelerinin ardından Shaquille O'Neal'la yolların ayrılmasının ardından 3 hayal kırıklığı sezon yaşandı ve  2 sezon ilk turda elendiler.
2007'de, Bryant'ın takas talep ettiği ve Chicago'nun tercih ettiği varış noktası olduğu yönündeki söylentiler ortaya çıktı. O tarihte, Kobe, takas veto hakkı olan NBA'deki tek oyuncuydı, yani potansiyel hedefi konusunda son söz ona aitti. Şaşılacak olan bu hamlenin Pistons'ın gelecekteki Hall of Fame adaylarını gözden çıkarmasıydı. 2015 yılında Grantland Basketball Hour'da Bill Simmons'la yaptığı görüşmede Bryant, Lakers'ın Richard Hamilton, Tayshaun Prince ve çeşitli taslak seçmelerini içeren bir paket için onu Detroit'e göndereceğini kabul ettiğini hatırlattı.
Ben  Wallace bir yıl daha erken serbest kalacak ve Pistons kadrosu canlanmış olacaktı. Detroit'in Celtics'e karşı altı maç karşı karşıya kalacağı Doğu Konferansı finallerinde başarılı olabilecekleri Bryant, Chauncey Billups, Rasheed Wallace ve Antonio McDyess'in bir çekirdeğine sahip olacaktı.
Bu arada Lakers Hamilton, Prince, Lamar Odom, Andrew Bynum ve Derek Fisher'ı kapardı çünkü muhtemelen yıl içinde Pau Gasol için genç bir yapılanma için teşvik olmazdı. Aynı durum Bulls ihtimali için de geçerli. Lakers'ın Bryant karşılığında Luol Deng, Tyrus Thomas, Ben Gordon ve Joakim Noah'ı istediği ancak Deng'in kalmak istediğini söylediği öğrenildi. Sonunda hiçbiri anlaşma gerçekleşmedi.


Kevin Love için Klay


Zaten bildiklerimizle başlayalım: Golden State Warriors en iyi basketbol takımı ve Klay Thompson neden büyük bir sebeptir? 2014 yılında, Warriors on yıllardır ilk şampiyonluğunu kazanmadan önce, Splash Brothers'ın (Curry-Thompson) yarısını Kevin Love için Minnesota'ya neredeyse gönderecekti!  Warriors'ın bildirdiği üzere Timberwolves'a Thompson karşılığında Kevin Love ve Kevin Martin'i içeren bir paket sundu.
Bu  hamle Wolves'ı, Thompson merkezinde bir takımla 2000'li yılların başından bu yana ilk defa bir playoff yarışına sokacaktı.
Öte yandan Warriors, yeni koç Steve Kerr tarafından uygulanmakta olan ve 51 maç kazanan bir takımın çekirdek parçasını (Thompson), takıma tam uymaması öngörülen bir oyuncu için bozmuş olacaktı.
Golden State sahibi Joe Lacob ve GM Bob Myers takası kabul etmeye hazırdı ve Jerry West için olmasa da sahip olacaktı. West o sırada Warriors danışmanıydı ve bildirildiğine göre takasın gerçekleşmesi halinde danışmanlıktan çıkmakla tehdit ediyordu.
Jerry West'in içgüdüleri onu haklı çıkardı. Warriors, NBA Finallerine giden yolda 67 maç kazandı.
Cavaliers, Love'ı ele geçirdi. 1 numara Andrew Wiggins'i seç. Üç yıl sonra, her üç takımın da anlaşmanın fırsatı bulduğunu söylemesi güvenli. Golden State, son üç finalin ikisini kazandı. 2016'da son pozisyonda Love Stephen Curry'yi kitleyen savunmasıyla şampiyonluğa katkıda bulundu. Minnesota ise önümüzdeki yıllarda ligin üst sıralarına meydan okumak isteyen yeni üçlüsünü kurmuş oldu.
Chris Paul Lakers'a
Yıllardır süregelen komplo teorilerine ve spekülasyonlara sebep olan takas!
Aralık 2011'de birkaç saat boyunca Lakers, 10 yıldan uzun bir sürede hanedanını üçüncü kez başarıyla yeniden başlatmış gibi görünüyordu. 
New Orleans'taki yeteneklerinin zirvesinde Chris Paul'u getiren, Pau Gasol'u Rockets'a gönderen ve Kevin Martin, Luis Scola, Lamar Odom, Goran Dragic ve bir ilk tur draftı karşılığında gönderdikleri üçlü bir anlaşmayı kabul ettiler.
Bryant ile birlikte Paul ile bir araya gelen Lakers, NBA'de en iyi uzunlardan biri olmaya aday olan Andrew Bynum'la eşleştirdi. Rockets, nihayet Gasol'da can atmak istedikleri yıldıza gidecek, Kyle Lowry ve çaylak Chandler Parsons'un çekirdeğiyle Yao / T-Mac döneminden bu yana ilk defa Batı'da yarışmaya hazırlandılar.Büyük kazananlar da olsa takaslar gerçekleşmedi. David Stern'in başka fikirleri vardı. O zaman, komisyon ticareti "basketbol sebepleri" için veto etti. (David Stern o dönem NBA Başkanı sıfatının yanında New Orleans'ın da yönetimindeydi, dengeleri gözetmesi bu yüzdendi.)
Clippers sonunda Al-Farouq Aminu, Eric Gordon, Chris Kaman'ın çok daha az kazançlı bir paketini ve Hornets'e ilk turda bir seçim göndererek Paul'u aldı ve Lakers, Dwight Howard ve kariyerinin sonundaki Steve Nash için takasa başladı. Ertesi yıl, kendi büyük üçünü kurma girişiminde başarısız oldu.

Nash yıl boyunca sakatlıklarla mücadele etti ve Bryant, Howard ve baş antrenörü Mike D'Antoni, taraftarların umduğu gibi sistem yapmayı beceremedi. Lakers sakatlık sorunlarıyla dolu bir yılda playoff yarışındaydı. Kobe Bryant sezonun son bölümündeki 10 maçta ortalama 42+ dakika süre alıyordu. Warriors'a karşı Playoff sıralaması için çıkılan kritik maçta aşili koptu ve her şey mahvoldu. Sonraki 3 sezonda yalnızca 107 maçta yer aldı ve Playoff göremedi. Bu arada Chris Paul'dan önce 6 sezon Playoff yapamayan Clippers onunla beraber 6 yıl üst üste Playoff yaptı. Lakers'ın düşüşe geçtiği dönemde Staples Center'ın ve dolayısıyla Los Angeles'ın birinci takımı konumuna yükseldiler. 
Amar'e Stoudemire Cleveland'a
Danny Chau 8 yıl önce (LeBron gitmeye yakın olduğu zaman) geçen hafta hatırladığım gibi Cleveland Cavaliers, Zydrunas Ilgauskas, J.J Hickson ve draft hakkına karşılık olarak Phoenix Suns'tan Stoudemire'ı istedi. Stoudemire'ın verdiği röportaja göre takas yarı yarıya gerçekleşmek üzereydi. CBS tarafından değer verilen söylentilere göre, Ilgauskas gibi gibi bir emektar varlığı yarışa devam etmenin ve yarın da göz kulak olmanın iyi bir yolu gibi görünüyordu. Cavs için takas akıllıca değildi . LeBron Celtics'i geçip Finalde Lakers'la eşleşebilmek için en son eklenen Shaquille O'Neal'ın yanında oynaması için başka bir yıldız seçmek istiyordu. Stoudemire ve O'Neal bir önceki sezon Phoenix'te mücadele ettiyse de, Amar'e, kendisinin O'Neal ile birlikte oynadığı zamandan daha fazla sayı attığını ve daha iyi oynadığını iddia etti. Takas gerçekleşmedi, Cavs Antawn Jamison'u aldı. Amar'e Knicks'in yolunu tuttu ve LeBron James yeteneklerini güney sahillerine taşıdı...


Justise Winslow Boston’a


İşte cesur bir sınav! Danny Ainge harika iş çıkardı. 2000'li yılların sonlarında büyük bir topluluk kurdu. Rajon Rondo ile birlikte bir şampiyonluk kazanacakları büyük bir dörtlüyü elde ettiler. Sonra Celtics yaşlanan yıldızlarını bir sürü yeni yıldıza çevirdi ve Nets'i cansız bir çağa soktu. Nets Garnett-Pierce ve diğer takımlardan aldığı oyuncular karşılığında kısa süreli başarı için ilk tur haklarını gözden çıkardı ve geleceğini ipotek etti.
Sonra Isaiah Thomas'ı Kyrie Irving için takasladı.Celtics hayranları Ainge'nin yanlış yapabileceğini düşünmüyorlar. 
Celtics, şu anda Doğu Konferansı'nın üstünde oturuyor ve Ainge'nin kurnaz hareketleri sayesinde NBA'de üçüncü en iyi rekora sahip. Ancak, en büyük kumar bitiminde durum farklı olacaktı. 

Boston 2015 NBA draftında ilk tur orta sıralardan ve Duke forveti Justise Winslow'a odaklandı.  Kanatlar Jae Crowder ve Evan Turner'.dı  fakat ikisi de Celtics'in üst düzey rekabete yükselten bir parçaya benzemiyordu. 
4-8 arası seçim için takasta başarısız olduktan sonra Ainge, 9. seçimin sahibine Charlotte Hornets'a teklif etti. Kralın fidyesi: Winslow'un hazırlanması ayrıcalığı için 4 potansiyel ilk turu içeren 6 seçim. Charlotte teklifi reddetti ve Frank Kaminsky'yi seçti ve Celtics 16. sıradan Rozier'ı, 28. sıradan RJ Hunter'ı seçti. 
Ve Boston'un hangi öneriyi seçtiğini asla bilemesek de, paketinde muhtemelen Jayson Tatum ve Jaylen Brown'a dönüşen en az iki ilk tur hakkı vardı ya da zaman çizelgesinde ileri giderse Irving'e dönüştü. Ainge, draft'tan sonra gazetecilere hayal kırıklığına uğramadığını müzakerelerde  çok zorlandığını söyledi. Şimdi, neredeyse üç yıl sonra, anlaşmanın hiçbir zaman geçemeyeceğinden çok memnun olduğu güvenli bir bahis.

The Ringer  Shaker Samman'ın yazısı