25 Nisan 2018 Çarşamba

Kobe Bryant 2013 'Amnesty' Maçı

2012-13 sezonu Kobe Bryant'ın kariyerinin en görkemli sezonlarından biri . 2013 Şubat ayında Mavericks'e karşı oynayacakları maç öncesi Mavericks başkanı Mark Cuban Kobe Bryant'ın ligin en yüksek maaşına sahip olması üzerinden spekülasyonlar üretiyor. Lakers'ın Kobe'ye verdiği sözleşmenin ilerde lüks vergisi vb. sorunlara yol açacağını öne sürüyor. 34 yaşında ligin hala en iyi oyuncusuna yöneltilen bu eleştiri Kobe Bryant'ı bu maça özel hazırlanmaya yöneltiyor. İyi seyirler...


Playoff İlk Turun En Büyük Hayal Kırıklığı Hangisi?


Harika bir normal sezonun ardından heyecanlı bir playoff dönemi izliyoruz. Özellikle batı konferansında son güne kadar sıralamaların değiştiği bir maraton yaşadık. Hatta Denver-Minnesota maçının galibinin playoff’a gireceği enfes 48 dakikaya şahit olduk.
Sakatlıklar
Sezonun henüz ilk maçında Doğu Konferansı favorisi Celtics’in yeni transferi Gordon Hayward talihsiz bir sakatlık yaşayıp sezonu kapamıştı. Spurs, Kawhi Leonard’ın oynadığı 9 maç dışında sürekli ‘yakında döneceğini’ umarak sezonu tamamladı. Muazzam bir sezon geçiren DeMarcus Cousins aşil sakatlığı, Porzingis diz sakatlığı yüzünden sezonu kapadı. Curry %100 sağlığına kavuşamadı ve birçok talihsizlik daha… Derken sezonun sonunda Kyrie Irving’in sezonu kapadığını öğrendik. Celtics herşeye rağmen savaşmaya devam ediyor. Çünkü onların en büyük süper yıldızı kenarda!
PLAYOFF İLK TUR
Playoff öncesi tahminlerimi düşündüğümde birçok beklemediğim sonuç oldu şu ana dek. Warriors Curry’siz de harika bir takım olduğunu gösterdi. Bu sezon savunmaları geçen yılların altında kalmıştı. 3 Final 2 şampiyonluğun doymuşluğu mu var üzerlerinde deniyordu. Ama Playofflarda Kawhi Leonard’dan yoksun Spurs’e karşı 5 maçta da iyi savunma yaptılar ve hazır olduklarını gösterdiler. 2. turda Curry’nin de dönmesiyle yine şampiyonluğun favorisi olacaklar. Seri öncesi tahminim 4-1 veya 4-0’dı. O kazanılan maçla beraber Tony Parker-Ginobili Playoff tarihinde en çok galibiyeti olan ikili oldular. Muhtemelen emekli olacak efsaner oyuncular en azından bir galibiyet alarak direnç göstermiş oldu.
NBA Playoffs tarihinde en çok galibiyet alan ikililer:
1. Tony Parker & Manu Ginobili – 132
2. Tim Duncan & Tony Parker – 131
3. Tim Duncan & Manu Ginobili – 126
4. Kobe Bryant & Derek Fisher – 123
5. Michael Jordan & Scottie Pippen – 117
Tüm eksiklerine rağmen Celtics tüm oyunculardan katkı alınan paylaşım basketboluyla Bucks’ın önünde. Middleton ve Antetokounmpo çok iyi bir seri geçiriyor ama geri kalanların uyumsuz ve yetersiz oluşu onları aşağı çekiyor. Bucks-Celtics tüm seriler içinde basketbol kalitesinin en düşük olduğu seri ama buna karşın tüm maçlar bizlere son dakika saniyelerde olağanüstü sahneler yaşattı.

Pacers-Cavaliers
Çalkantılı ve belirsizliklerle dolu bir sezon geçiren Cavs takasın son günü kadroyu sıfırladı ve sil baştan yaptı. Kısa vadede işe yaramış göründü ve ciddi rakiplere karşı iyi sonuçlar aldı. Buna rağmen felaket savunma yapıyorlardı. Şampiyonluk adayı bir takımın yalnızca Phoenix SUNS’tan iyi savunma yapıyor oluşu her şeyin özetiydi. Savunma verimliliğinde lig 29.suydu Cavs. Önceki sezonlarda olduğu gibi ‘Kral’ takımı motive eder ve Playoff atmosferinde ‘kazanan’ kimliğini takınırlar dedik. Pek de olmadı. Seri 2-2 ve geçen 4 maçta daha iyi olduğu görünen taraf Pacers. Bu seriyi geçecekleri anlamına gelmiyor tabi. LeBron olağanüstü kariyerinin en iyi sezonlarından birini yaşıyor. Bu yaz vereceği karardan önce Cavs’i son bir kez daha taşıyabilir. Pacers sezonun ‘Cindirella‘sı oldu. Oladipo olağanüstü bir gelişim gösterdi. Westbrook’un prangasından kurtulan Oladipo adeta kozasından çıkıp kelebeğe dönüştü. Doğuda yer aldıkları sıralamanın tesadüf olmadığını gösteriyorlar. Ve en önemlisi doğuda 8 yıldır süregelen LeBron hegamonyasına ciddi bir başkaldırı gösterdiler. LeBron yıllar içinde doğuda isyankarları çok ağır cezalandırmıştı. Ancak Pacers LeBron’un akıllarına girmesine izin vermiyor ve kendin oyununu oynuyor. Myles Turner’la eşleşme problemleri, Bogdanovic hem LeBron savunmasıyla hem dış şutlardaki başarısıyla şu an Pacers’ın Oladipo ile birlikte en önemli silahı. Kral’ın Cavs ile son bir fetih için hücum seçeneklerini arttırmak ve savunmasını yükseltmesi gerekiyor…
Trail Blazers-Pelicans
Cousins’ın sakatlığından sonra Davis yıllardır ondan beklenilenleri yapmaya başladı. Günümüz basketbolunda Davis’in 5 oynaması bir zorunluluk. Sezonun sonuna dek Gentry artık NBA’de süre almasının beklenmediği Emeka Okafor’u 5 Davis’i 4 oynattığı maçları izledik. Ancak Playoff’ta bu hatadan dönüldü ve çok kalıplı bir rakip Nurkic’e rağmen Davis müthiş bir Playoff geçiriyor. Seri öncesi tahminim 4-2 Portland’dı. Fena yanılttılar bizi. Ama bizi yanıltan Pelicans’ın onlardan beklemediğimiz iradesi miydi yoksa Portland’ın iradesizliği mi? McCollum-Lillard olağanüstü bir skor ikilisi ama en istemeyeceğiniz savunma ikilisi aynı zamanda. Buna rağmen sezon içinde boyalı alanda rakiplerini en az yüzdeyle tutan takımlardan biriydi. Lillard için felaket bir playoff’tu ama bunun en önemli sebebi Jrue Holiday’di. 2013’de All Star seçilmesi tesadüf değildi ama kendisinin ve ailesinin yaşadığı sağlık sorunları kariyerini geriye götürmüştü. Pelicans onu sahiplendi ve destek oldu. O da bu inanı boşa çıkarmadı. Portland karşısında 28 sayı 6.5 asistlik ortalamayla oynadı ve en önemlisi Lillard’ı devre dışı bıraktı. Sezonu ateş çemberindeki batıda 3. sırada bitiren Portland ilk turda elenerek  en büyük hayal kırıklığı olabilir?
OKC-JAZZ
Bir tarafta Süper yıldızını kaybetmiş Jazz (Hayward). Bir yanda artık bir şeyleri ispat etmesi gereken oyuncuların bir araya gelerek oluşturduğu OKC. Westbrook’un triple double ortalamayla oynadığı ve MVP olduğu sezonun ardından OKC hedeflerini büyüttü ve şampiyonluk adayı olması beklenen bir takım kurdu. Sezon pek de şampiyonluk adayı bir takım görüntüsünde olmadıklarını haykırıyordu. Westbrook sezon başında Paul George ve Melo’yu oyuna dahil etmek isterken kendi kimliğinin dışına çıktı ve hiç iyi sonuç vermedi. Westbrook MVP sezonu formuna döndü, Paul George iyi oynuyordu ama Melo süper yıldız günklerinden ışık yılı uzakta, sabit şutör gibi oynuyordu. NBA’in en vasat bench’ine sahipler ve buna rağmen batıyı 4. sırada bitirdiler. Seri öncesi tahminim 4-1 OKC’idi. Benim tahminlerimde mi bir sıkıntı var yoksa Portland ve Oklahoma mı çok acayip!? 🙂 3-1 gerideler ve kazandıkları maçta dahi bu seriyi alacaklarına dair bir emare göstermediler. Donovan Mitchell tarihi bir çaylak sezon performansı gösteriyor. Arkada ligin en korkutucu kalecisi, bölüm sonu canavarı Gobert, köşelerde şut fırsatı bekleyen Ingles ve kariyerinin en olgun basketbolunu oynayan Ricky Rubio! Rubio bu sezonki performansını bu Minnesota’da gösterse nasıl olurdu çok merak ediyorum… Westbrook içgüdüleriyle varolan dizginlenemez bir yaratık! Ama şampiyonuk yaşamak veya en azından o iddiada olmak istiyorsa artık biraz düşünerek oynamak zorunda. Onun kuvvetine sahip 2. bir guard yok ve hala savunmada kötü. Paul George’a sahipsin ama ona rahat pozisyon yaratamıyorsun. Carmelo desen ona verilen birkaç izolasyon hücumu dışında varlığı ile yokluğu bir. Takımda en çok çaba sarf eden ve fark yaratan oyuncu Steven Adams. Takım arkadaşlarının açıklarını kapatıyor ve sadece işini yapıyor. Onun All Star olacağını sanmıyorum ama en iyi All Star altı oyunculardan biri. OKC bir mucize yaratmazsa bu sezonun en büyük hayal kırıklığını yaşayacaklar…