22 Mayıs 2017 Pazartesi

Türk Sporunun en büyük başarısı?



Türk spor tarihinin en büyük başarısının sevinci ve gururu içindeyiz. Fenerbahçe taraftarı olanlar ve olmayanların uzun zamandır bir arada, tek bayrak altında sevinebileceği ender başarılardan biri yaşandı.  Fenerbahçe Ülker 2013'te Obradović'le anlaşarak hedefinin Euroleage olduğunu zaten belli etmişti. Geçen sezon bu sezondan çok da farklı olmayan bir başarı grafiğiyle gelip son maçta CSKA Moskova'ya yenilmişti. Ancak böyle bir 'kazanan' koça, geniş, esnek ve güçlü bir kadroya sahipseniz aynı noktayı tekrar görmek işten bile değil. Nitekim öyle de oldu ve bu kez CSKA'yı son toplarda deviren Olympiacos karşısında baştan sona önde götüren Fenerbahçe üstün bir oyunla kupayı aldı. 


EuroLeague şampiyonluğunun Türk sporunun en büyük başarısı olduğunun herkes farkında. Lakin bu başarıda türk sporcular sonuca etki eden, fark yaratan bir etken olmadı ne yazık ki. Fenerbahçe özelinde değil ligimizin genelinde türk sporcuların yabancı sporcuların gölgesinde kalması ve genç oyuncu havuzunun daralması milli takımlar nezdinde sorun yaratacak. Devşirme zaten tartışmalı bir konu. Başka bir ülkede yetişmiş sporcunun farklı bir milli takımda oynaması etik açıdan sorunlu. Sorun başka bir ırka, millete ait olması değil, sorun sporcunun yaptığı sporun eğitimi-gelişimi sürecinde katkısı olmadan bu sporcudan faydalanmak. Özellikle atletizm ve bilumum spor dallarında türk milli takımını temsil eden yabancı kökenli sporcular günü kurtarıyor ve madalyalar getiriyor. Ancak esas yapmamız gereken türk sporcuların uluslararası rekabette yer alması için sabır gösterip imkan vermemiz  ve temsil etme fırsatı tanımamız.

















Basketbolda da bunun tezahürünü yaşıyoruz. . 2017 Avrupa Basketbol Şampiyonası Türkiye milli takımı için uzun zamandır şahit olmadığımız derecede olumsuz geçebilir. Emekli olan jenerasyonlar bize en parlak başarıları yaşattı. Ancak şu an tam bir metamorfoz sürecindeyiz ve acilen top yönlendirici bir guard'a ihtiyaç var. Bireysel olarak da şahit olduğum, bu süreçten geçmiş çoğu insanın da başından geçtiği üzere basketbol altyapı seçmelerinde boyun yeteneğin önünde tutulması, yalnızca uzunlara yatırım yapılması kısa oyuncuların yetişmesine olumsuz yansıdıBasketbolu kısaların yönlendirdiğini ve yönettiğini artık kabul etmek gerekiyor. Tempo ve alan paylaşımı basketbol anlayışına yeni nesil guard'ları adapte etmemiz lazım. Bobby Dixon iyi bir oyuncu ama bizim yaramızın merhemi değil. Bu geçiş sürecinde bir süre başarı beklentisi olmadan  genç oyunculardan yeni bir milli takım yaratmak zorundayız.
Finalin İstanbul'da olması ve kupanın bir türk takımı tarafından kazanılması muhteşem bir başarı, umarız önümüzdeki yıllarda türk sporculardan oluşan bir kadro aynı başarıya ulaşır.