12 Kasım 2017 Pazar

Doğum gününde Russell Westbrook'a bakış



12 Kasım 1988 doğumlu NBA'in en dominant guard'ı. O da bir L.A çocuğu. UCLA çıkışlı Russell Westbrook bir sezon önce Kevin Durant'i draft eden Seatle Supersonics tarafından seçildi. 3 Eylül 2008 tarihinde kulüp Oklahomaya taşındı ve Oklahoma City Thunder ismini aldı. Takımın renkleri kamuoyuna açıklandı. Takımın 2. isminin Thunder olmasının sebebi şehirde çok sık yıldırım ve kasırga olmasındandı.

 Russell Westbrook ve Kevin Love UCLA formasıyla.


                                         Draft gecesi David Stern'le

Russell Westbrook çaylak sezonunda 15.3 sayı 5 ribaund 5.3 asist ortalamalarıyla oynadı. OKC Durant-Westbrook yapılanmasıyla ilk sezonunda playoff yapamadı.



Önceki yıl NCAA yarı finalinde karşılaştığı Derrick Rose yılın çaylağı oldu.




2009-2010 yılında artık kendini göstermeye başlamıştı. Çaylaklar maçında üstün performansıyla dikkatleri üzerine çekti


2011'de Konferans Finali oynadılar ve şampiyonluğu kazanacak olan Dallas Mavericks'e elendiler.

2012 Playoff'larında öncesi sezon şampiyonluğu göğüsleyen Mavericks'i süpürdüler, ikinci turda da Los Angeles Lakers'ı 4-1 ile devirdiler. Konferans Finalindeyse rakip Spurs'tü. Yılların eskitemediği batının daimi gücünü de 4-2 yendiler ve Harden-Durant-Westbrook üçlüsü ilk finallerine çıktı. 

Önceki yıl hayal kırıklığı yaşayan Heat bu kez bir sürprize izin vermek istemiyordu. Şampiyonluktan başka hedefi olmayan Wade-LeBron-Bosh yeni nesil süper yıldızlarına karşıydı.
İlk maçı Durant-Westbrook farkıyla kazanan OKC oldu. Heat önceki yıl yaşadığı Final kabusunu tekrar yaşıyordu. Ancak Miami Heat yan parçaların da devreye girmesiyle 4 maçı üst üste kazandı ve şampiyon oldu. OKC için bu Final kaybetmenin ötesinde Harden'ı kaybedecekti.

Russell Westbrook 4. maçta 43 sayılık performansı

Westbrook seri genelinde 27 sayı 6.4 ribaund 6.6 asist ortalamasıyla oynadı. 


OKC'nin dağılan üçlüsü 2010 sonrasını NBA'i domine edecek oyuncuları barındırıyordu.

2013-14
2013'te James Harden ile yeni bir oluşuma giden Rockets ilk turda OKC ile karşılaştı.OKC seriyi 4-2 geçerken Westbrook dizinden sakatlandı ve Playoff'un kalanında oynayamadı. OKC Durant'le  Memphis'e  direnemedi ve elendi. 

2014'de San Antonio Spurs'e elendiler ve bir değişim şart görünüyordu. 
2014 Playoff'larında en çok asist yapan oyuncuydu Westbrook (153)

2015'te Kevin Durant ayağından sakatlandı ve o sezon yalnızca 27 maçta görev yaptı. 2014-15 sezonu Westbrook'un Durant'siz OKC'de alfa olma macerasının provasıydı. Westbrook o sezon 28 sayı 7.3 ribaund 8.6 asist ortalamalarıyla oynadı ancak OKC playoff yapamadı.

2015'te takımı taşıyan Westbrook ve sezonu sakat geçiren Durant 2016'dan itibaren bir alfalık mücadelesine girdi. Bir tarafta tüm zamanların en saf skorerlerinden biri bir tarafta point guard'ların en dominant oyuncusu. Westbrook 2015-16'da önceki sezona oranla 4 şut daha az kullanıyordu Durant'in dönüşüyle. Buna rağmen 23.5 sayı 7.8 ribaund 10.8 asist ortalamaları tutturmuştu.Takım içi çekişme OKC'nin sezon başarısını gölgelemedi ve konferans finalinde Golden State ile eşleştiler. Golden State 73 galibiyetle NBA tarihi rekoru kırmış ancak aynı oyunu playoff'a yansıtamamıştı. 4. maç sona erdiğinde Thunder 3-1 öndeydi!


Russell Westbrook serinin en kritik maçında 36 sayı 11 ribaund 11 asist yapmıştı ve Thunder 3-1 öndeydi. Bir kez daha finale çıkmaya tek maç uzaktaydılar.

5. ve 6. maçlar Warriors sezondaki performansına dönmüştü ve serinin kaderini değiştiren oyuncu Klay Thompson 6. maçta 41 sayı atmıştı. Seri 3-3 oldu.

Warriors - Thunder çekişmesi bu maçtan sonra ayrı bir rekabete dönüşecekti. Draymond Green'in sportmenlik dışı hareketleri Finalde Warriors'a pahalıya mal olacaktı. 


Durant ve Westbrook seri genelinde düşük yüzdede kaldı ve 7. maçı kazanan Warriors Finale çıktı. 3-1 geriden gelip seriyi kazanan Warriors aynı geri dönüşü Cavs'ten görecekti.

OKC hala Durant'in takımı olarak görülüyordu ve yıllarca Durant'e yeterince destek olmayan takım arkadaşları eleştirilmişti. Bu Playoff ise Durant hariç her şey OKC'nin Final yolunda olumlu yöndeydi. Bundan önce hep Durant muhteşem performanslar gösteriyor ama OKC diğer faktörlerin kurbanı oluyordu, bu kez tam tersi göründüğü için Durant medyanın hedefiydi. Durant'in rakamlarında bariz bir değişim yoktu belki ama kendi standartlarında değildi. Eğer kendi standartlarında olsaydı bambaşka senaryolar yaşanabilirdi, belki de finalin adı değişir ve Durant Warriors'a gitmezdi...

NBA tarihinin en dominant sezon performansını gösteren Warriors Finalde 3-1 öne geçmesine rağmen Kral James ve Kyrie Irving'in kurbanı olmuştu. Warriors için de değişim kaçınılmazdı. Seri genelinde vasat bir görüntü sergileyen Harrison Barnes gönderilecekti. Onun yerini dolduracak forvet kim olmalıydı? 
Kevin Durant OKC'de Westbrook ile yaşadığı alfalık rekabetinden usanmıştı belli ki. Medyanın bir numaralı günah keçisiydi. 2016 yazında  Warriors'a katılma kararı aldı. Bu kararı yüzünden 'yeterince yürekli olmamak'la suçlandı.


https://www.nbagunlukleri.com/2017/02/durant-v-westbrook-rekabetin-safagi.html

            ALFALIK DÖNEMİ

2016 sezonunda rekor galibiyet almış bir takıma giderek 'kolaya kaçtığı' düşüncesi vardı. Westbrook'la da bu kararı yüzünden soğukluk yaşayacaktı.

Eski dost yeni düşman hikayeleri tüm takım sporlarında gündem teşkil eder. Durant-Westbrook ilişkisi de 2016-17 sezonunun önde gelen manşetlerinden oldu. Shaq-Kobe ikilisi 2004’te Shaq’ın Miami saflarına katılmasıyla NBA için bulunmaz bir rekabet fırsatı yaratmıştı. Noel maçlarını özellikle bu rekabete ayırıyorlardı

Durant OKC’ye karşı 3 maçta 61 şut kullandı ve 40 isabet buldu. 37.6 sayı , 9.3 ribaund ortalamayla sezonun çok üstünde bir istatistik tutturdu. Bunun yanı sıra %62.5 gibi muazzam bir üçlük isabet oranı yakaladı. Bu eşleşmeye daha duygusal bakan ve haksızlığa uğradığını düşünenler tarafından da desteklenen Westbrook 31.3 sayı, 10.6 ribaund ve 10.3 asist ortalmasıyla sezon geneline uygun maçlar çıkardı. 64 saha içi denemede 26 isabet buldu ve sezon yüzdesinin altında kaldı. Westbrook Sezon genelinde %42 saha içi ve %34 üç sayı isabeti ile hücum ederken GSW karşısında %40.6 saha içi %30 üç sayı kullandı. Durant’e karşı ilk karşılaşmada olumsuz tepkiler yükseldi Chesapeake Energy Arena’da ancak yine sevinen taraf GSW oldu.


Durant-Westbrook düelloları!


ALL STAR maçındaysa soğukluk biraz olsun geçmişti. Birbirlerine yaptıkları asist ve jestleriyle en azından düşmanlık faslını aştılar. 

Warriors sezonun en büyük şampiyonluk adayıyken OKC açısından sezonun en önemli hikayesi Westbrook'tu. Kaan Kural'ın  'eğer 100 maç izleme şansım olsa 82'sini OKC maçlarından seçerim' ifadesi de Westbrook'un bireysel oyununun seyirlik zevki hakkında bize fikir veriyor.
2016-17 sezonu OKC açısından  'Tek Kişilik Gösteri' şeklinde devam etti. 
Westbrook'un bu sezonunun NBA tarihinde özel kılan ayrıntı ise Oscar Robertson’dan beri ilk kez bir oyuncu triple double ortalamayla sezonu tamamlamasıydı.
31.6 sayı ortalamasıyla sayı kralı oldu. 10.3 asist ortalamasıyla asist krallığında 3. oldu. 10.7 ribaund ortalamasıyla önündeki 9 potaaltı oyuncusunun arkasından 10. oldu. 

2016-17 sezonunda Russell Westbrook Oscar Robertson'ının 1961-62 sezonundan beri yapılamayanı yaptı ve triple double ortalamayla sezonu tamamladı.


Russ West'in kariyer sayı rekoru Portlan Trail Blazers'a karşı attığı 58 sayılılık performans!



Russell Westbrook Denver Nuggets'a karşı 50 sayı 16 ribuand 10 asist yaparak bir sezonda en çok triple double yapan oyuncu oldu! (42) Maç sonunda attığı uzak mesafeli üçlükle de destansı sezonununa harika bir final yaptı.




Bu insanüstü performansı OKC'yi batıda 7. yapmaya yetti. OKC ilk turda Rockets'a 4-1 kaybederken Westbrook 37.4 sayı 11.6 ribaund 10.8 asist ortalamasıyla oynadı. 


Rockets'a karşı 2. maçta 51 sayı attı.

2016-17 Sezonunda MVP ödülünü kazandı!


Geride bıraktığı 9 sezonda Russell Westbrook'un kariyer rekorları

En çok sayı 58 Blazers 3/7/17
En çok süre  50 dakika Timberwolves 3/23/2012
En çok asist Suns 22 12/17/2016

En çok ribaund 19 Magic  2.03.2016
En çok top çalma 8 Warriors 2.06/2010
En çok blok 4 Nuggets 4.25.2012
En çok üçlük isabeti 8 Grizzlies 4.15.17
En çok serbest atış isabeti 20 Kings 02.01.09



Westbrook'un tüm takıkmlara karşı yaptığı en iyi smaçlar




Paul George ve Carmelo Anthony ile yeniden iddialı hale gelmeye çalışan OKC 2017-18 sezonu ilk 12 maç itibariyle yalnızca 5 galibiyet alabilidi. Batı takımlarına karşı 1/7 derece ile yalnızca Clippers'ı yenebilen OKC alışma sürecini bir an önce atlatmalı. Westbrook 2016-2017'de sayı kralı olurken kullandığı şut sayısını azaltarak topu Melo ve PG ile paylaşıyor. Topun mutlak hakimiyeti hala onda ama farklı bir zihniyete geçtiği kesin. Kazanmakta zorlansalar da bu sezon da izlemesi en keyifli takımlardan biri OKC. Bunun da en önemli sebebi Westbrook!



Patlayıcılığı ile bir point guard'ın yaratabileceği en yüksek farkı yaratan idol bir oyuncu. Basketbol seyirliği açısından NBA'in önde gelen yüzlerinden biri. Doğum günün kutlu olsun Russell Westbrook, OKC'nin ve basketbolseverlerin kahramanı...


Kaan Kural Russell Westbrook yorumları
Kaan Kural 'Dizginlenemeyen Güç' Russell Westbrook 
https://youtu.be/9L77UXYplsM @YouTube aracılığıyla