5 Temmuz 2017 Çarşamba

Türk Düğümü ve Osmanlı Kalyonları Sergisi

Çini sanatçısı Almula İdil Kılıç'ın "Türk Düğümü ve Osmanlı Kalyonları" sergisini Beşiktaş'taki Deniz Müzesi'nde ziyaret edebilirsiniz.





İstanbul Denizcilik Müzesinde çini sanatçısı Almula İdil Kılıç'ın 'Türk Düğümü ve Osmanlı Kalyonları' sergisi sanatseverlerle buluşuyor.




Sergiyi 10 Temmuz'a kadar İstanbul Denizcilik Müzesinde ziyaret edebilirsiniz. Almula hanımı yaptığı eserlerinden ötürü kutluyoruz ve devamının gelmesini diliyoruz.



İstanbul Deniz Müzesi Nerede?
Türkiye'nin denizcilik alanında en büyük müzesidir, içerdiği koleksiyon çeşitliliği açısından dünyanın sayılı müzelerinden biridir. Koleksiyonunda yaklaşık 20.000 adet eser bulunmaktadır. 
Adres: Sinanpaşa Mahallesi, Beşiktaş Cd. No:33, 34353 Beşiktaş/İstanbul

Açık Saatler 09:00-17:00

 











Çinicilik nedir?


Çini, toprağın pişirilmeden önce şekil verilip kap-kacak, tabak, vazo, sürahi vb. eşyalar üretilmesine dayalı bir el sanatıdır. Aynı zamanda fayans, porselen tabak, seramik gibi eşyaların süslenmesinde kullanılan bir yüzü sırlı, renkli dekor ve motiflerle işlenmiş kaplama malzemesine, bu malzemeyle işlenmiş eşyalara çini, bu süsleme işine de çinicilik denir.



Tarihçesi:


Osmanlı tarihinden günümüze kalan en özel ve nadide miraslardan biri olan çini sanatı, hala gündemini korumaktadır. Cami ve türbelerin duvarlarında karşılaştığımız bu sanat dalı, köşk ve sarayların dış ve iç cephelerini de süslemektedir.Seramik sanatı olarak da adlandırılmaktadır. İnce detaylar ile işlenen ve işlenen objelere hayat veren Osmanlı tarihinin en gözde sanat dalı, günümüze kadar değerinden bir şey kaybetmeden devam etmektedir.
Vazo, tabak, sürahi ve çeşitli kap kaçaklara işlenen motifler ve renklendirmeler ile oluşan eserler, şimdilerde ev ve çeşitli mekanların dekorasyonu olarak kullanılmaktadır. Karahanlılar tarafından geliştirilen çini sanatı, daha sonraları diğer Türk devletleri tarafından da geliştirilmeye başlanmıştır. En parlak dönemini Osmanlı Devletinin kuruluşunda yaşamıştır. Anadolu Selçuklu Devleti ve Büyük Selçuklu Devleti, hakimiyet altına aldığı yerlere cami, medrese, saray inşa etmişler ve bu sanatı, mekanların çeşitli bölgelerine yansıtmışlardır. İznik Yeşil Cami, Bursa Yeşil Cami, Bursa Muradiye Camisi, Edirne Muradiye Camisi, Edirne Şah Melek Paşa Camisi, Çinili Köşk, İstanbulda Yavuz Sultan Selim Camii ve Türbesi, Haseki Medresesi, İstanbul Mahmut Paşa Türbesi, Osmanlı Devletinin İlk örneklerini taşımaktadırlar. Daha çok geometrik desenleri yansıtan eserler, zamanla daha farklı bir boyut kazanmıştır. Bitkisel kökenli desenler, yazılar, lacivert, sarı, türkuaz, siyah gibi renkler, bu sanat dalında daha çok kullanılmıştır.


Sergiye katkı yapanlardan biri de dayım Vahdet Tanrıkulu'ydu. 


Bugün Almula hanım'ın Beşiktaş deniz müzesindeki sergisine giderken benim düğümlerimin de sergide olacağını biliyordum. Almula hanım sergi tanıtımını "Türk Düğümü ve Osmanlı Kalyonları Sergisi" olarak yapmıştı.
Sergi kataloğunda adımın geçtiğini ve sergi için  ilham vermiş olduğum gibi nazik sözlerini okuyunca duygulandım ve gurur duydum.
Asıl övgüye değer olanın yüzlerce yıl geriden günümüze Türk ismiyle (Turk's head) gelmiş ve tanınan düğümlerin olduğunu düşünsem de; bunların  benim elimden çıkmış olması, çok değerli sanat eserleri ile beraber anılması ve sergilenmesinden şeref duydum.
Bana bu duyguları yaşatığı içi Almula hanıma minnettarım. Saygı ve sevgilerimle.

Vahdet TANRIKULU

05 temmuz 2017


https://www.instagram.com/benimelim._/?hl=tr



Turks Head nedir?
Marsipet cevizi, başka bir halat ya da çubuk etrafına atılan ve sıkı kavrayıp kaymadan durması için yapılan sepet örgülü, ceviz şekilli bir düğümdür.

Marsipet cevizi silindir etrafına kuşak olabildiği gibi bir kilim gibi düz, ya da el incesi cevizi gibi yuvarlak şekilde de bağlanabilir.