30 Ocak 2019 Çarşamba

Giannis Antetokounmpo Bir Sezonda En Çok Smaç



Milwaukee Bucks geçen sezonun ilk 49 maçında 30 galibiyet almıştı, bu sezon ise sezonun ilk 49  maçında 36 galibiyet 13 mağlubiyetle NBA 1.si konumunda. Çehrelerini değiştiren bir takas mı yaptılar? Hayır. Mike Budenholzer'la bu takımın potansiyellerini görme fırsatımız oldu. Giannis'in NBA'in en önemli 4-5 oyuncusundan biri olacağını hepimiz tahmin ediyorduk ama bu sezon sergilediği baskın oyun bize boyalı alanı domine eden birini hatırlatıyor.


Smaç bu oyunun en güzel renklerinden biri. Görkemli bir smaç maçın gidişatını değiştirebilir, takımın motivasyonunu yükseltebilir ve izleyiciyi de görsel anlamda en çok tatmin eden ögedir.

Basketbolda bilinen ilk smaç Bob Kurland tarafından gerçekleştirildi.

Bob Kurland smaç yapmaya başladığında bunun yüksek isabet yüzdeli bir şuttan fazlası olduğunu düşünmemişti. Ondan sonra basketbolda işler çok değişti...







https://www.kansascity.com/sports/spt-columns-blogs/campus-corner/article328546/Bob-Kurland-credited-as-first-player-to-dunk-in-a-basketball-game-dies-at-88.html



Spor insanın sınırlarını zorlayan ve evrimini hızlandıran bir şey. Ancak bu oyunun gerektirdiği fiziksel hareketler (uzanma-sıçrama vb.) sporcuları daha önce görülmemiş formlara getirdi.


İlk NBA maçı Toronto ve New York arasında 1946'da oynandığında o günkü oyuncuların fiziksel anlamda izleyicilerden pek de farkı yoktu.10 yıllar geçtikçe fiziksel avantajlarıyla diğerlerine üstünlük kuran yıldızlar ortaya çıktı.
Her 10 yılda oyunculardan beklenen nitelikler artıyor ve fiziksel üstünlükleri onları diğerlerinin önüne koyuyor.


Yazımın merkezinde yer alan Giannis Antetokounmpo da bunun en somut örneği.

NBA'in ilk dominant uzunu Geroge Mikan ve arkasından gelen Bill Russell, Wilt Chamberlain, Kareem Abdul-Jabbar, Hakeem Olajuwon ve modern dönemlerin en baskın figürü Shaquille O'Neal. Hepsi döneminde oynadığı diğer oyunculara karşı fiziksel üstünlük kurmuştu. Giannis şu an tüm bu isimlerden farklı fiziksel üstünlükleriyle fark yaratıyor.

Giannis'in Farkı

2.11 boyunda ve onu herkesten ayıran 2.21'lik kulaç uzunluğuna sahip! Bu sezon ise bambaşka oynuyor, takımını NBA 1.'liğine taşıyan Giannis'in daha önce boyalı alanı domine eden oyunculardan en önemli farkı çoğu zaman yüzü dönük oynaması!  Bu sezon Giannis'in kariyerinde maç başına en çok smaç yaptığı sezon. Maç başına 3.7 smaç yapıyor ve şu anda oynadığı 46 maçta toplamda 174 smacı bulunuyor. Önündeki tek isim 51 maç oynayıp 185 smaç yapan Rudy Gobert.

                                     https://www.cbssports.com/nba/stats/dunk-o-meter

Giannis'in kariyerinde en çok smaç yaptığı sezon 2016/17 sezonunda 194 smaç'tı.Şu an maç başına ortalamada o sezondan 1 smaç fazla yapıyor ve yeni bir NBA rekorunu kırmaya aday.

Smaç 2000-01'den itibaren NBA'de istatistik olarak kaydedilmeye başlanmıştı. Bu istatistiğin kaydedilmeye başlandığı sezon Shaquille O'Neal NBA tarihinin en baskın sezonlarından birini yaşıyordu ve onun boyalı alanda kurduğu hegemonyayı en iyi anlatan şey maç başına 3,76 smaç oranıydı. O sezon Shaq 67 maçta 252 smaç yapmıştı!


Bir sezonda yapılan en çok smaç sayısı ise 269 ile Dwight Howard'a ait! 

(maç başına 3,28 ) 








Giannis Antetokounmpo mevcut maç başı smaç oranını sürdürürse bir sezonda en çok smaç yapan oyuncu konumuna yükselecek! (Tahmini 300 smaç)


Harden'ın son bir aydaki olağandışı performansı dengeleri değiştirse de Olimpos'un yeni tanrısı Giannis MVP için hala favori konumunda! Kısa forvet olarak başladığı NBA kariyerinde şu an her iki çember altında da korkulan bir figür haline geldi. 26.5 sayı 12.6 ribaund 6 asist 1.4 top çalma 1.4 blok ortalamalarıyla oynuyor. Hala şutu riske edilebilir durumda ve savunmalar onu şutunu riske ederek durdurabiliyor. Ancak açık alanda öyle bir uzunluk ve yön değiştirme avantajı var ki rakipler karşılık veremiyor. Boyalı alanda en çok sayı bulan oyunculardan biri. Çember altındaki bitiricilik tehdidi ona yapılan önlemleri arttırıyor. Giannis de yayın gerisinden iyi şut atan takım arkadaşlarını besleyebileceği fırsatlar yaratıyor. Takımın 1 numaralı adamı maç başına 2.5 üçlük deneyip %20 ile isabet buluyor olsa da Bucks şu an NBA'de en çok üçlük deneyen ve en çok üçlük isabeti bulan 2. takımı (13.2 isabet - 37.7 deneme). Bu tehdidin en önemli sebebi Giannis'in boyalı alandaki varlığı!

Bakalım Olimpos'un yeni efendisi sezon sonunda kaç smaç yapmış olacak ve takımını nereye kadar taşıyabilecek...